Jeu de Boules vereniging Berlicum
Groenstraat 14 c
5258 TH Berlicum
073 8221408

Nieuws

Maandag 18 juli 2022

HET EK PETANQUE 2022 ZIT ER WEER OP

HET EK PETANQUE 2022 ZIT ER WEER OP

De afgelopen week stond Den Bosch bol van het Pétanque gebeuren. 27 landen streden om het Europese Kampioenschap Pétanque. 27 landen en 27 verschillende talen lieten zien dat “verbroedering” heus wel bestaat. Niet alleen spelers die elkaar om de hals vlogen of applaudisseerden voor een pracht geplaatste boule. Een herkenbare en gewaardeerde glimlach was altijd wel aanwezig. Respect was alom  voor elkaar. Dat niet iedereen finalist kon zijn was ook geen absolute voorwaarde om de eindstreep te halen. Veel meer de kameraadschap onder elkaar was héél zichtbaar. Natuurlijk kenden veel spelers elkaar van andere landelijke of wereldtoernooien en dat alleen al was goed merkbaar. Wanklanken of onmin horen niet op dit EK thuis en waren dan ook niet het geval. Men was in alle opzichten sportief zoals dat hoort.

Veel teams hadden ook supporters op de tribunes zitten, maar die waren muisstil op spannende momenten om de spelers niet uit hun concentratie te halen. Niet alleen supporters bevolkten de tribunes, maar ook talloze liefhebbers van pétanque uit het hele land waren op dit unieke evenement afgekomen.

Alle dagen was het een drukte en belangstelling van belang. Ook in de wandelgangen was er tussen de pauzes gelegenheid om het zitvlak wat rust te gunnen. Even lopen langs verschillende standjes en er was ook “merchandising” natuurlijk aanwezig. De NJBB had ook een erg mooie stand waar je goede informatie kreeg. O.a. was daar Annie Hartman heel druk en enthousiast mee bezig. Knap hoor, ondanks die hitte. Zij vertelde mij ook dat na de prijsuitreiking er nog iets heel origineels in de pen zat. Men kon in haar paviljoen genummerde buutjes kopen, die men op gegeven moment (na de prijsuitreiking) moest proberen zo dicht mogelijk bij een speciale goudkleurige boule te gooien. De winnaar viel in een leuke prijs en de opbrengst had een goed doel.

Buiten alle dagen genieten op hoog niveau kwam je er wel degelijk achter dat de jarige NJBB, samen met diverse instanties deze EK fantastisch had georganiseerd.

Alles was tot in de puntjes verzorgd. Vanaf de ontvangst in het stadhuis, de vlaggenparade door de straten, het voorstellen van alle teams, de fleurige aankleding, de fijnzittende tribunestoeltjes, de vlotte “speaker”, de toespraken, de huldiging van de winnaars, het enthousiaste publiek, het entertainment….alles klopte als een bus. Je mag stellen; deze EK Pétanque was een ongeëvenaard succes. Iets om héél trots op te zijn. Nederland heeft zich van zijn beste zijde laten zien.

Wat kunnen we hiervan leren? Hiermee is in ieder geval bewezen dat Pétanque op de kaart staat. De bekendheid onder een breder publiek heeft nu een extra basis gekregen, dat staat vast. Zaak is nu voor talloze clubs dit verder uit te bouwen. Dat kan door advertenties, de media, een verzorgde website, maar ook pétanque binnen de club nog meer aantrekkelijk te maken. Nodig mensen uit, laat ze vrij mee spelen, bouw een jeugdopleiding op, maak wat toernooitjes en vrije wedstrijdjes en spoor je eigen leden aan om eens goed om zich heen te kijken of iemand mogelijk interesse heeft. Zorg ook voor een verhaaltje of uitslagen van een toernooi in de krant. Naamsbekendheid……..ongelooflijk belangrijk.

Pétanque een sport voor oudere mensen? Nou, dit EK heeft bewezen dat Pétanque ook veel jongere spelers kan trekken. Kijk maar eens naar de samenstelling van al die 27 teams. Zo te zien lagen de meeste leeftijden tussen de 20 en 40 jaar. Moet kunnen……….. dus ook voor elke Nederlandse boulesclub moet dit een haalbare kaart zijn.

Even nog terugkijkend naar dit EK Pétanque, kan alleen maar een brede en trotse glimlach op het gezicht verschijnen. Het was bijzonder.

We zeggen nu op zijn Brabants…….HOUDOE.

Redactie: Berend-Jan van Hoeckel.

Voor foto's van dit EK Pétanque: KLIK HIER