Jeu de Boules vereniging Berlicum
Groenstraat 14 c
5258 TH Berlicum
073 8221408

Nieuws

Donderdag 14 juli 2022

HET EK-PETANQUE 2022. OPENING EN EERSTE DAG

HET EK-PETANQUE 2022. OPENING EN EERSTE DAG

Ook al zou je niets met Petanque van doen hebben dan zou je alsnog zeker gevallen zijn voor het evenement van EK Petanque 2022.

Wat een schitterend georganiseerde openingsdag. Op alle details was gelet en alles verliep prachtig gestroomlijnd.

Het begon al met de ontvangst op het stadhuis van ’s-Hertogenbosch. Koffie en natuurlijk een minibosschebol verwelkomden de talloze uit verschillende landen afkomstige teams, die in no time elkaar gevonden hadden en grappig met elkaar in allerlei talen spraken. Natuurlijk, vriendschappelijke herkenning  van eerdere ontmoetingen overal ter wereld. Burgemeester Mikkers verwelkomde de talloze teams en mocht de eerste landennummering verrichten. Dat wil zeggen dat bijvoorbeeld Schotland nummer 12 kreeg of Denemarken nummer 23. Het was warm binnen in de stadhuishal. Na de trekking ging iedereen weer naar buiten om zijn/haar landenvlag uit te zoeken waarna men begon aan de parade door de stad (zoals je dat bij de Olympische Spelen al vaker hebt gezien). Voorafgegaan door vrolijke drumklanken ging de kleurrijke stoet door de straten van Den Bosch om uiteindelijk op de Parade uit te komen.

Inmiddels waren de tribunes tot de laatste stoel bezet met honderden verwachtingsvolle bezoekers en genodigden. Er was een magnifieke presentator die in verschillende talen vervolgens team voor team op het podium uitnodigde (met hun landsvlag) en voorstelde. Ook de wereld- of landtoppers kregen daarbij speciale aandacht. Als voorlaatste land trad Ukraine op, die heel emotioneel een staande ovatie kreeg. En als laatste land - als gastland - het Nederlandse team dat mocht rekenen op een warme belangstelling van vele “fans”.

Als laatste stelden zich de internationale scheidsrechters voor.

Uiteraard kwamen de nodige belangrijke personen nu aan de beurt om hun zegje te doen. Zowel de landelijke als wel de internationale bestuurders uit de Petanque-wereld deden hun zegje maar ook Lieke Vogels van de jarige NJBB duidde nogmaals op het belang van sport in de brede zin van het woord en dat door deze EK Petanque  op de kaart te zetten er mogelijkheden geschapen zijn voor nieuwe aanwas voor elke club.

Er was nog wat tijd over, dat ingevuld werd door jongleurs en artiesten van Flick-Flack Maaspoort. Ze vertoonden op uiterst elegante manier hun kunde en kunsten.

De overkapte tribuneruimte werd daarna ontdaan van zijn gronddoeken waaronder 2 zeer professionele boulesbanen  te voorschijn kwamen. De eerste wedstrijden zouden gaan tussen damesenkel Monaco-Nederland en op de andere baan het herenenkel van Luxemburg-Nederland. Heel bijzonder was dat  Nederland op deze baan bestond uit broer en zus Kees en Josephine. Het was spel om van te genieten. Een spel van tactiek, zoals als de tegenstanderboule lastig lag ten opzichte van de buut, men dan verkoos (met succes) om de buut uit te spelen. Dat werd diverse keren gedaan. Tireurwerk en plaatsing is uiterst belangrijk als je speelt op dit hoge niveau. Het was een genot om te zien. Na 3 kwartier was de tijd om en tevreden kon ons Oranjeteam terugkijken op 2 gewonnen partijen. En dat voor een bommetjevol tribunepubliek.

Tijd om een drankje te gaan halen na de zit op je warme tribunestoeltje, waar zelfs nog heel even 6 druppels uit de hemel was gevallen.

Even daarna was het de beurt om ons herendoublet (met Joey en Kees) aan het werk te zien tegen het herendoublet uit Monaco. Het liep niet echt en helaas verloren zij de wedstrijd met 5-13. Daar stond tegenover dat ons OranjeDamesDoublet het veel beter deed en zij wonnen met 13-0 tegen Monaco.

Je ziet het…………soms komen er toch zomaar verrassingen aan.

Maar één ding staat vast. Als je deze dag gemist hebt, dan zul je er spijt van hebben. Dit was klasse en wat hadden alle organisatoren hier een absoluut succes van gemaakt. Petanque staat hiermee op de kaart.

Ons advies: ga tóch maar even langs. Wandel wat en bekijk wat wedstrijden. Alleen voor de unieke sfeer moet je écht gaan. Dit komt niet meer terug.

Tip: Veel wedstrijden van het Nederlands team EK zijn live te volgen via de link https://www.facebook.com/NLpetanque/videos/1023908878251792/ .

Er wordt gevraagd naar of je cookies accepteert, geef aan dat je alleen essentiële cookies kiest en dan kun je alles mooi direct volgen. Als je al niet in de gelegenheid bent om naar Den Bosch te komen, dan is dit een interessant alternatief.

Redactie: Berend-Jan van Hoeckel

Voor alle sfeervolle foto’s:  KLIK HIER