Jeu de Boules vereniging Berlicum
Groenstraat 14 c
5258 TH Berlicum
073 8221408

Nieuws

Dinsdag 12 juli 2022

De dag vóór het EK Petanque in Den Bosch.

De dag vóór het EK Petanque in Den Bosch.

Ik wandel op mijn dooie gemak over de Parade van Den Bosch, waar over 24 uur de Europese Kampioenschappen Petanque van start zullen gaan.

Er is volop bedrijvigheid en hoopjes werklui zijn aan de slag met het opbouwen van de verschillende paviljoens, het overkappen van de 22 uit elkaar liggende boulesbanen  en ook de tribunestoeltjes staan geduldig te wachten totdat ze bezet zullen worden de komende dagen. De banen zelf zijn eigenlijk al gebruiksklaar maar krijgen de tijd om nog wat in te klinken. Er zijn op verschillende plaatsen toiletgroepen geplaatst en in verband met  de wat hogere temperatuursverwachtingen zijn er ook watertappunten geïnstalleerd.

De professionaliteit straalt er van af. Jawel, Den Bosch heeft al heel veel ervaringen met het organiseren van grootschalige evenementen en dat ook onder allerlei omstandigheden. Het is niet verwonderlijk dat flinke tijd geleden de jarige NJBB zocht naar een niet te evenaren locatie en daarbij stuitte op het romantische decor van hartje Den Bosch met als achtergrond de eeuwenoude gotische basiliek de Sint Jan.

Toen ook diverse instanties zoals de gemeente, de provincie, NJBB. Brabant Sport en Team TOC elkaar gevonden hadden was dit evenement gauw beklonken.

Als je weet dat de meeste EK’s Petanque meestal  alleen maar binnen in grote hallen gespeeld worden en vaak ook nog ver buiten een stad, dan is het EK Petanque midden in Den Bosch niet alleen uniek te noemen maar ook nog eens spraakmakend.

En “spraakmaken” wil ook zeggen dat er over je gepraat wordt en dat de beste gratis reclame is die je je kunt bedenken.

 

Ik wandel verder en loop een van de organisatoren tegen het lijf. Zij wandelt een stukje met mij op en belicht ook nog wat onvoorziene standpunten. De keuze op Brabant was ook bepalend omdat Brabant een grote dichtheid kent van veel Petanques-clubs. Ook wilde men absoluut  liefhebber-vriendelijk zijn en vandaar dat alle dagen vrij toegankelijk moesten zijn behalve de halve finales en finales op zondag de 17e juli. Daardoor  hoopt men veel publiek aan te trekken, die mogelijk deze sport nu zo aantrekkelijk gaan vinden dat men misschien een boulesclub gaat zoeken. Nog een ander punt is dat in ons Nederlandse team een Brabander uit Schijndel, Joey van Doorn (28) speelt die zich al vaak bewezen heeft tot de topklasse te behoren gezien zijn plaatsingen in o.a. Monaco, Madagaskar en Barcelona.

Al heel lang heeft Petanque het imago om alleen gespeeld te worden door “ouden van dagen”. Dat imago zal er wel van af zijn als je deze EK volgt met de wetenschap dat van alle 26 teams uit binnen- en buienland de gemiddelde leeftijd ligt tussen 20 en 40 jaar. Een mooie basis om ook jongeren te overtuigen dat Petanque ook voor hen weggelegd is. Dit EK Petanque is een stimulans voor boulesclubs om zich voortaan zo breed mogelijk te gaan profileren, ze kunnen  er hun voordeel mee doen dus.

Een eindje verder sprak ik een paar teamgenoten uit de Provence, die samen met hun maatjes uit Duitsland bewonderend en met verbazing keken naar wat hier op de Parade in Den Bosch uit de grond gestampt wordt. Voor hen ongezien en de welgemeende complimenten konden ze zich niet onthouden. Samen met hen streek ik neer op een van de aantrekkelijke terrasjes van de parade om het glas te heffen op een van de mooiste evenementen uit de Petanque-wereld van Nederland en op hun succes.

Redacteur: Berend-Jan van Hoeckel.